Mám nafocených pár jídel, která se objevují v mém jídelníčku, tak jsem se rozhodla, že se o ně s Vámi podělím. Navíc se tu pak můžu i sama inspirovat, jelikož spousta jídel je dělaná stylem, co dům dal, nebo na co mám zrovna chuť. Snažím se opravdu poctivě si dělat jak obědy tak i večeře. Jde mi také o to, aby to bylo jednoduché a rychlé. Obědy mám vetšinou na 2-3 dny, podle toho, kolik se mi toho podaří udělat a večeře si dělám většinou čerstvé každý den. Naštěstí mi moje práce umožňuje se s tím takhle "patlat", za což jsme moc ráda.
A vždy jednou za čas, počítám cca za měsíc, sem něco málo z mého stolu přidám ;).
Ryba dělaná v páře, jen lehce posolená a posypaná kmínem. Moje nejmilovanější úprava ryby.
Jako příloha čočkový salát - pouze osolená, uvařená čočka, smíchaná s čerstvou cibulkou a nakrájenými kyselými okurkami a celé je to zalité trochou láku z okurek. Dá se jíst jak teplý, jako příloha, nebo klidně i studený. Já si ho občas dám jen tak samotný třeba k odpolední svačině.
Kdo by neznal klasické pečené kuře :). Já na něj používám přímo koření Pečené kuře a je vynikající. K tomu jako příloha celozrnná rýže, kterou dělám zásadně vždy v páře. No a pár okurečků od babičky.
Kuskus s mletým masem, žampiony a pórkem. Opět velmi rychlé a chutné. Jen orestuji mleté maso, používám mix hovězího a vepřového, osolím a opepřím, přidám žampiony, lehce podleji a podusím. Pak přihodím ke konci pórek, jen tak, aby trochu změkl a přidám hotový kuskus. Lehce promíchám. Je to fakt moc dobrý ;)
Jedna z mých nejoblíbenějších večeří. Salát s tuňákem. Nakrájím cherry rajčátka, přidám černé olivy a natrhaný ledový salát, osolím a opepřím a zakápnu extra panenským olivovým olejem a pořádně promíchám. Nakonec přidám konzervu tuňáka ve vlastní šťávě. Tohohle salátu se můžu vážně užrat :).
Ještě dělám stejnou kombinaci, ale místo tuňáka přidám kousky kuřecího masa.
Opět kuře. Tentokrát dělané celé v páře i s brokolicí. Musím ale říct, že kuře mi víc chutná pečené než v páře. Přijde mi, že z té páry je víc jalové. Jakoby do sebe nedokázalo nasát tu chuť koření. Brokolice z páry je však vynikající!
Odpolední svačinka. Čaj Rooibos, který zbožňuji a nastrouhaná mrkvička s jablíčkem.
Rizoto. Rýže je opět celozrnná a dělaná v páře. K tomu mleté maso s žampiony a cibulkou. Cibulku osmaží na trošce olivového oleje, přidám mleté maso a lehce orestuji. Osolím a opepřím. Pak přidám žampiony a lehce podleji a chvíli dusím. Poté přidám ještě trochu celého kmínu a tymián. Nakonec přidám hotovou rýži, promíchám a je to hotové.
Další z mých velice oblíbených večeří. Opět ryba v páře s kmínem a k tomu restované fazolky. Dají se dělat i v páře, ale vhledem k tomu, že zelenina obsahuje spoustu vitamínů rozpustných pouze v tucích, tak fazolky nejdřív lehce orestuji na troše olivového oleje, pak je podleji vodou a dusím doměkka.
Navíc jsem po nich byla docela dlouho sytá ;)
Vepřový minutkový steak se zeleninou. Používám mraženou zeleninovou směs Wok, většinou Vietnamskou směs. Lehce ji orestuji na olivovém oleji a pak chvíli dusím. Nakonec zakápnu sojovou omáčkou. Steak osolím, opepřím, pokapu olivovým olejem a přidám docela dost tymiánu. Osmahnu z každé strany cca tu minutu.
Tohle je moje oblíbená snídaně. Placičky z ovesných vloček s hořčicí :). 2-3 hrsti ovesných vloček namočím, pak sleju přebytečnou vodu, osolím, přidám majoránku a vajíčko. Na trošce olivového oleje pak osmažím. Mám z toho vždy 6 placiček, takže na dvě snídaně. Pro lepší chuť si je potřu hořčicí. Dají se jíst jak teplé tak i studené a dost zasytí. Dělám si je třeba i k polívce, pokud ji mám k obědu, abych dohnala potřebné kalorie a sacharidy.
Dušené vepřové nudličky s žampionama a pórkem a k tomu celozrnná rýže dělaná v páře. Další z mých obídků
Výjimečně sladká svačinka. Odtučněný tvaroh smíchaný se zavařenými švestkami z babiččiny zahrádky :)
Dobrou chuť
Vaše Jana
Žádné komentáře:
Okomentovat